چکیده
در صورتی که فاصله ی کافی بین هادی عبور دهنده ی جریان صاعقه و بخش های فلزی ساختمان وجود داشته باشد، خطر جرقه عملا از بین می رود. به این فاصله، فاصله ی جداسازی ( s ) می گویند.
کلمات کلیدی
فاصله ی جداسازی، سیستم حفاظت در برابر صاعقه، تجهیزات الکتریکی، سیستم پایانه هوایی ، هادی نزولی، بخش های فلزی ساختمان، جرقه
مقدمه
متن مقاله
2.1.5 فاصله ی جداسازی (s)
تمام بخش های فلزی یک ساختمان و تجهیزات برقی و کابل های تغذیه ی آنها باید در سیستم حفاظت در برابر صاعقه شرکت داده شوند. علت این امر، جلوگیری از جرقه های خطرناک بین سیستم پایانه ی هوایی و هادی نزولی و همچنین بین بخش های فلزی فلزی ساختمان و تجهیزات الکتریکی است (شكل 2.17).
فاصله ی جداسازی چیست؟
در صورتی که فاصله ی کافی بین هادی عبور دهنده ی جریان صاعقه و بخش های فلزی ساختمان وجود داشته باشد، خطر جرقه عملا از بین می رود. به این فاصله، فاصله ی جداسازی (s) می گویند.
اجزایی که اتصال مستقیم به سیستم حفاظت در برابر صاعقه دارند
در ساختمان هایی که دیوارهای مسلح و سقف ها به هم متصل هستند یا نمای فلزی و سقف فلزی به هم متصل هستند، نیازی به رعایت فاصله ی جداسازی نیست. اجزای فلزی بدون اتصال به ساختمان که فاصله ی آن ها از سیستم حفاظت اولیه در برابر صاعقه کمتر از یک متر است، باید مستقیما به سیستم حفاظت در برابر صاعقه همبند شوند. چند نمونه از این موارد عبارتند از نرده های فلزی، درها، لوله ها (که محتویات آنها آتش زا یا قابل انفجار نباشد)، اجزای نما، و غیره.
مثال کاربردی ۱: حفاظت در برابر صاعقه (شکل 2.18)
مثال کاربردی ۲: سازه های بام (شکل2.20)
شرایط موجود
سیستم های تهویه ی مطبوع، سیستم های فتوولتائیک، سنسورهای الکتریکی یا لوله های فلزی هوا با اتصال الکتریکی به داخل ساختمان.
راه حل
ایزولاسیون با استفاده از فاصله ی جداسازی (s)
نکته
باید خطر کوپل القایی سرج ها را لحاظ کرد.
مثال: سازه ی ساختمانی
مقادیر مشخص شده:
•Ki=0.04
•Kc=0.44
•Km=0.5
•L=10m
محاسبه ی فاصله ی جداسازی
s=Ki x Kc/Km x L = 0.04 x 0.44/0.5 x 10 m = 0.35 m